Colors

El color denotatiu 
El color és un element essencial de la imatge realista ja que la forma incolora no repressenta una realitat realista. Pensem en una mateixa fotografia en color o blanc i negre. 
Així, quan el color està sent utilitzant perquè una imatge sigui realista, descriptiva, de la representació (en el nostre cas fotogràfica), es defineix com a color denotatiu.
En aquesta divisió s'estableixen tres categories: color icònic, color saturat i color fantasiós.
El color icònic: És una diferenciació redundant del propi color denotatiu, que s'usa quan aquest exerceix una funció clarament potenciadora i identificadora del realisme de la imatge: la vegetació és verda, el cel és blau, bàsicament igual a com seria la vida real.
El color saturat: Fa al·lusió a un cromatisme exaltat de la realitat mostrada per la imatge. Els colors d'aquesta representació es veuen alterats i són més densos, més purs, més lluminosos. 
El color fantasiós: És una altra variant de la denotació cromàtica realista que esdevé de la manipulació fantasiosa del color de la imatge, que no obstant això deixa sempre reconeixible la iconicitat de la forma representada. 


Resultat d'imatges de habitacio

Aquesta imatge està en el subapartat de "color icònic", ja que com clarament es pot veure, els colors que hi ha són colors reals i no estan distorsionats, el que fa que la imatge sigui realista. La paret és vermella igual que els coixins i la manta, com és en la vida real.


enllaç habitació color denotatiu icònic



Resultat d'imatges de imagen color saturado

Aquesta imatge pertany al subapartat de "color saturat", com es pot veure els colors de la imatge són els reals, el que passa que estan més exagerats, exaltats o més forts. El que fa que els colors siguin més intensos del que realment són.

Resultat d'imatges de imagen color fantasioso

Aquesta imatge la posarem en el subapartat de "color fantasiós", i el que es pot destacar a simple vista és una alteració del color realista, canviat, a com bé indica el seu nom, a un color fantasiós o diferent del realista. Tot i això encara es pot reconèixer la forma representada, en aquest cas un plàtan.



El color connotatiu 
És un component estètic que afecta les subtileses perceptives de la sensibilitat. El color connotatiu és l'oposat al denotatiu. Fa referència a significats no descriptius ni realistes del representat, sinó a valors psicològics, simbòlics o estètics, en els intervenen múltiples factors d'àmplies subjectivitats.
El color psicològic Fa referència a les diferents impressions que emanen de l'ambient creat pel color, que poden ser de calma, de recolliment, de plenitud, d'alegria, opressió, violència, romanticisme ...
El color simbòlic Els colors, també suporten un significat simbòlic més o menys reconegut, si bé altament condicionat per altres factors adjacents. Alguns exemples serien: blanc (que et pot transmetre llum o claretat o puresa), vermell (que et pot transmetre perill, algo dolent...), això sí, cadascú ho interpreta com vol.

Resultat d'imatges de color connotatiu psicologic

Aquesta imatge es pot categoritzar als dos apartats: En el psicològic perquè el que ens transmet a cadascuna de les persones, és passió, romanticisme, amor... Ja que és una escena de un sopar i amb el color vermell com a destacant, que pot indicar amor. I en el simbòlic també es podria posar, ja que tant els simbòls com els colors d'aquesta imatge tenen un significat establert. Per exemple la rosa vermella representa un regal  d'amor, la copa de vi vermellosa, podria dir-se que representa passió en aquesta escena, la decoració del sopar.. I el color vermell en si, com tots els altres colors, té una simbologia establerta, que és: Amor y odi, calor i passió. Que és com podria estar representat aquí.

Resultat d'imatges de fotografia azul


Aquesta fotografia també es podria categoritzar en els dos apartats: En el psicològic perquè a mi personalment aquesta imatge amb el mar i el cel els dos de color blau i sent una imatge tant simètrica, em transmet profunditat i a l'hora tranquilitat i ordre, en general no em transmet res negatiu, al contrari, trobo que aquesta imatge pot ser una imatge positiva i bonica que representa harmonía a l'hora de curioritat per saber que hi ha al més enllà. Simbologicament representa una altre cosa, el color blau representa que és un color amable, simpàtic i que inspira confiança i fidelitat, però també és fred i passiu alhora que s'associa amb la fantasia, el mar com a simbol repressenta el món i el cor humà pel que fa seu de les passions. Que realment és com han volgut representar la imatge.

Resultat d'imatges de fotografia con color negro

Aquesta fotografia també es podria categoritzar en els dos apartats: En el psicològic perquè a mi personalment aquesta imatge amb el tigre negre i el color de fons també de color negre em transmet por, nerviosisme i agresivitat, ja que el tigre està rugint i se li veuen les dents de color groc i gegants. I simbologicament, significa algo molt semblant, el negre inspira a sentir de dues maneres, de forma negativa i positiva, però aquesta imatge va més cap el negatiu, així que explicaré les negatives, que són la depressió, la mort, la supressió, l'amenaça i la por. I el color de les dents enormes de color groc representen perill.


El color esquemàtic 
 
És el color considerat exclusivament com a matèria cromàtica i extret de qualsevol context icònic. S'utilitza per pintar els objectes de disseny i els missatges gràfics. El color esquemàtic és combinable en tons i matisos, però sempre s'usa com a color pla.
Dins d'aquesta distinció del color esquemàtic s'inclouen les categories definides com a color emblemàtic i color senyalètic.  
L'emblemàtic és un color simbòlic, pràctic i utilitari, creat sota l'esperit corporativista, per ajudar a identificar i memoritzar, organitzacions, o institucions de l'entorn social. Són colors emblemàtics, els que omplen símbols com les banderes nacionals i els colors institucionalitzats pels partits polítics, clubs esportius ...
Resultat d'imatges de color esquematic emblematic

Com ve diu la definició de "emblemàtic", és una imatge amb un color simbòlic, pràctic i utilitari, fàcil de recordar i memoritzar. En aquest cas només hi ha una creu de color vermell, que representa que ens esta alertant de que algo dolent està passant, indicant de que hi anem en cas de que algú tingui un problema físic. És una imatge simple i no hi ha més significat del que veiem a simple vista. És el logo de la companyia de sanitat "creu roja".
Resultat d'imatges de chupa chups logo


foto chupachups

Aquesta imatge, és el logo de la marca de "chupa chups", representada tan sencilla com es veu, amb dos colors amb la simbologia de ser càlids, el vermell i el groc, posats en aquesta imatge per representar això, calides i que es vegui amigable.

El senyalètic utilitza tota la força del color esquemàtic, per esdevenir la base d'un amplíssim repertori de signes gràfics de fort impacte visual que coneixem com a codi senyalètic. Són colors d'alta saturació, emprats en la seva condició de "colors plans", en el grau de major esquematització i visibilitat.  S'apliquen per senyalitzar i centrar l'atenció en punts estratègics (de carreteres, carrers, fàbriques ...), expressant un significat concret segons el color, així: vermell, prohibició (girar, aparcar, fumar); groc: perill (contaminació, electricitat), etc...
Resultat d'imatges de senyal de trafic

senyal trafic

Les senyals de trànsit permeten donar informació als usuaris que van amb vehicle o peatons que van per camins, carrers o carreteres.  L’elecció dels colors, va molt lligat a les teoríes psicològiques sobre els colors, ja que realment ajuden a que una informació provoqui una resposta, atenció o reacció en l’usuari. L’elecció d’un color o un altre, en sí, ja dóna una informació, sense saber encara quin símbol hi ha. El color vermell en els senyals són de reglamentació, i per tant inclou les de prohibició. I en aquest cas tenim una senyal de tràfic que ens indica prohinit el pas

Comentarios

Entradas populares